De herfst heeft nu echt zijn intrede gemaakt. Dat brengt spanning met zich mee. Niet altijd makkelijk voor kinderen die gevoelig zijn voor prikkels. Waarom moet je nu ineens weer een warme jas aan? En die korte broek zat zo lekker, moet je dan echt weer een lange broek aan met schoenen en sokken?
Om de omschakeling te maken tussen seizoen hebben sommige kinderen wat meer tijd nodig, dat geeft ouders vaak wel een extra zorg. Laat je ze wat langer in de korte broek naar school lopen? Zodat ze zelf voelen dat het nu toch echt wel wat kouder gaat worden? Of kies je ervoor om ze “gewoon” die lange broek aan te doen? En dan heb je ook nog de opmerkingen van de omgeving, veel mensen hebben er wel een oordeel over als kinderen “anders” denken en doen.
Leren omgaan met dit soort prikkels is een langzaam proces. Maak kinderen bewust van wat ze voelen, geef ze een handvat en benoem de zintuigen. De Movecube kan hierbij helpen. Stel gerichte vragen en benoem wat kinderen voelen en ervaren.
Nu de herfst komt worden de dagen ook weer donker, in de zomer ga je wat later naar bed, het is nog licht als je gaat slapen. Nu moet je ineens weer in het donker naar bed en ook weer in het donker opstaan. Ook hierin moeten kinderen die gevoelig zijn voor prikkels erg wennen aan de omslag. De Slaapklets! boeken helpen hierbij: elke avond even samen met papa of mama een opdracht doen uit het boek. De Kletsboeken zijn er al voor kinderen vanaf 4 jaar!
Op deze manier leren kinderen omgaan met prikkels en leren ouders ook wat hun kinderen dwars zit (en vaak komen daar hele verrassende dingen uit).
Nu het oktober is, komen ook al de winkels vol te liggen met Sinterklaas en Kerst spullen. En als er iets spanning kan geven bij gevoelige kinderen dan is dat het wel. Alles komt steeds vroeger in de winkels, waardoor kinderen ook sneller de spanning opbouwen. Speelgoed uitzoeken, verlanglijstjes maken en scholen die ook bijdragen aan de spanning.
Hoe ga je als ouder daar mee om? Geloven jouw kinderen nog in het Sinterklaas verhaal? Of haal je de spanning weg door te vertellen dat het verhaal niet echt is, wat ook weer voor verwarring zorgt omdat school vaak wel mee gaat in het Sinterklaas verhaal..
Ook hier is het enorm belangrijk om duidelijk te zijn. Maak afspraken over wat er gaat gebeuren en wanneer, gebruik de Aftelkalender zodat kinderen een visueel hulpmiddel hebben. Benoem gevoel en emotie, wanneer voel je nou eigenlijk spanningen wat kan je ermee? De Emotiesets helpen kinderen omgaan met diverse emoties en gevoelens. De Stressmeter is een onmisbaar hulpmiddel, voor thuis en onderweg. Kinderen kunnen op deze manier snel aangeven hoe ze zich voelen en of er actie moet worden ondernomen
Helemaal spanning en stress vrij zullen deze maanden niet zijn voor gevoelig kinderen, wel kunnen we ze helpen door oorkappen aan te bieden tijdens het Sint- of Kerstfeest op school, om ze te leren bewust te worden wat ze voelen waardoor ze sneller leren om te gaan met veranderingen en spanning.