Steeds meer lees je in het nieuws over kinderen met kauwkettingen. Waar komen deze kettingen eigenlijk vandaan?
Het idee is gekomen doordat baby’s met doorkomende tandjes continue de kettingen van moeders in hun mond staken om het zere tandvlees te ontlasten. Deze groep moeders bedacht een idee om leuke, hippe silicone kettingen te maken. Deze zijn door de ouders te dragen en de kinderen kunnen veilig kauwen. Zo komen er geen schadelijke stoffen binnen.
Het idee van de kauwketting was al snel geboren! Al snel bleek dat er een grote groep kinderen baat konden hebben bij deze kettingen, kinderen die heftig reageren op prikkels.
Het kauwen werkt stressverlagend en onbewust kom je tot rust.
Door de enorme vraag naar de kauwmaterialen is er een wildgroei gekomen, zeker met de komst van internet kan iedereen op zoek gaan naar de mooiste kauwkettingen.
Maar waar moet je eigenlijk op letten als je kauwmateriaal wil aanschaffen voor je kind?
Er zijn verschillende dingen waar je als ouder rekening mee kan houden.
Het allerbelangrijkste is het feit dat een kauwketting in de mond gaat. Koop je iets in het buitenland kijk dan goed naar de eisen waar de ketting aan voldoet. In Europa gelden andere richtlijnen dan in het buitenland. Dan kan de ketting wel een stuk goedkoper lijken, maar dat wil niet zeggen dat de ketting voldoet aan de veiligheidseisen voor Europa.
Je kan beter iets meer geld uitgeven voor een veilige ketting, dan goedkoop kopen en later in de problemen komen.
Tip: let er op dat een kauwketting een veiligheidssluiting heeft, zeker bij jongere kinderen is dit van belang. Tijdens het spelen vast komen te zitten in een ketting kan ernstige gevolgen hebben.
Er zijn verschillende vormen van silicone, daar zijn de meeste kauwmaterialen van gemaakt, van hard tot zacht en met structuur of zonder structuur. Welke je kiest is afhankelijk van het kind. Houd er rekening mee dat de kettingen eigenlijk geschikt zijn voor kinderen met doorkomende tanden. Silicone is en blijft een zacht materiaal, zeker tieners zullen hier makkelijk doorheen kunnen kauwen. Bij Muisje Sensitief kan je tegenwoordig ook kauwmateriaal van 100% paracord kopen, deze zijn speciaal ontwikkelt om op te kauwen en extra stevig zodat ze ook veilig zijn voor oudere kinderen.
Naast de kettingen is er tegenwoordig een ruim assortiment kauwmateriaal te vinden. Voor kinderen die moeite hebben om een ketting om de nek te hebben is er een divers aanbod te vinden. Van kauwsleutehangers tot los kauwmateriaal en kauwkoord.
Voor de aanschaf van al het kauwmateriaal geld, kijk goed naar je kind. Probeer eerst te kijken waar de spanning voor het kauwen vandaan komt. Kijk of de prikkels in de omgeving kunnen worden aangepakt. Hierdoor kan de kauwbehoefte ook al verminderd worden.
Lukt dat niet, of zijn de prikkels niet voldoende te verminderen, kan je overgaan tot de aanschaf van een kauwproduct.
Kijk goed waar je kind behoefte aan heeft, welk kauwmateriaal het beste kan werken en hoe erg de kauwbehoefte is.
Bij Muisje Sensitief worden de kauwmaterialen ingedeeld in 3 sterren. hoe meer sterren hoe sterker het kauwmateriaal is.
Kauwkettingen en kauwartikelen zijn geen oplossing voor een (kauw)probleem, kinderen die veel op spullen kauwen hebben een verstoorde prikkelverwerking. Hieraan zal moeten worden gewerkt door een hulpverlener. De kauwmaterialen kunnen slechts een hulpmiddel zijn op momenten dat er veel prikkels op een kind afkomen.
Groetjes,
Eline