De scholen zijn weer open, ondanks dat er veel gevallen van Corona zijn. Het houd de gemoederen flink bezig. Laat je een kind testen? Of blijven kinderen thuis? Wanneer ben je “gewoon verkouden” en wanneer is het Corona?
Het maakt het er niet makkelijker op, zeker niet als je kind ook nog eens overgevoelig is voor veel prikkels. Hoe ga je dan om met een vermoeden van besmetting? Of laat je je kind liever thuis? Hoe gaat school om in deze tijden met onze bijzondere kinderen die af en toe even wat meer tijd kunnen gebruiken. Kinderen die net even wat meer uitleg nodig hebben om om te gaan met al die prikkels die erbij komen.
De onzekerheden die wij als ouder ook niet weg kunnen nemen bij onze kinderen. Wat moet je doen? Wel naar school, niet naar school? Wel testen of niet laten testen? Er zijn gelukkig wel een aantal materialen die we kunnen inzetten om kinderen te helpen. Praten over emoties en gevoelens is ontzettend belangrijk, zeker in onzekere tijden!
Of dit nu op school gebeurd of thuis, aangeven hoe jij je voelt, kan al een hele grote stap in de goede richting zijn. De Emotieflip is zo een handig hulpmiddel voor thuis én op school. Leg hem op je tafeltje. Ligt de groene kant boven? Dan gaat alles goed. Maar ligt de rode kant boven? Dan is er hulp nodig! Simpel om in te zetten en met snel resultaat. Ook voor in de klas. Zo kan de leerkracht sneller handelen op een hulpvraag van het kind.
Praten over emotie en gevoel word een stuk makkelijker met het grote EmotieKids Werkboek.
Meer dan 50 emoties en gevoelens zijn er in uitgewerkt. Ook onderwerpen waar je wellicht wat lastiger over kan beginnen. Zoals het hebben van een diagnose of faalangst. Kinderen en ouders kunnen met behulp van het werkboek samen (of alleen) aan de slag met alle opdrachten, tips, kleurplaten en ideeën.
Met de Emie’s kunnen kinderen op een heel jonge leeftijd al leren aangeven hoe zij zich voelen. De kleuren van de zeer zachte knuffels staan gelijk aan de basisemoties Blij, Boos, Verdriet, Angst en Twijfel. De Emie’s zijn makkelijk in de zetten op meerdere niveaus.
Naast praten over emotie en gevoel is luisteren naar kinderen ook erg belangrijk. Zeggen ze het niet met woorden, praten ze wel met het gedrag. Worden ze onrustig of boos? Lees het boek Luuk eens laaiend samen. Op die manier kunnen jullie er samen achter komen wat je kind eigenlijk wilt vertellen.
Na alle hulpmiddelen is en blijft het een lastige tijd. Er zijn veel onzekerheden waar wij als ouder ook geen vat op hebben. Hoe graag we het ook zouden willen. Blijf praten, blijf duidelijk en luister naar je kind. Hopelijk komen we samen door deze onzekere tijden heen en overwinnen we met z’n allen Corona.